Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JA

pefben2

27. 2. 2012 14:24
Jo!

A domovních důvěrníků! ;-D

0 0
možnosti
ZMAP

Z mechu a pazdeří

27. 2. 2012 14:21
Autor míchá jablka a hrušky dohromady

Starosta funguje jako premiér, tj. vládne díky koalici v parlamentu a nebo ve vedení obce. A koalice si starostu určí sama, i když před volbami bývá zřejmé, kdo to bude. Rozhodující je ale zisk koalice, ne jen zisk pro jednu osobu. Byl by problém mít starostu či hejtmana, primátora - za kterým není většina v zastupitelstvu. Tj. starosta, který by nebyl schopen nic prosadit, neměl by většinu.

U prezidenta tento problém není. Prezident má svůj samostatný úřad. Do nej je zvolen, pro své fungování nepotřebuje žádnou většinu v parlamentu, ani nikde jinde. Ani není parlamentem odvolatelný, snad krom výjimek, kde ale to musí stvrdit i ústavní soud.

Americký prezident je volen přímo (zhruba řečeno, volí volitelé). A funguje současně jako šéf vlády, tj. Američané volí především premiéra, který je současně prezidentem. Jejich vláda nemá žádné schvalování od parlamentu, je to prezidentský systém, kde prezident si vládu jmenuje a případně ministry sám odvolá, dle svého uvážení.

1 0
možnosti
ZMAP

Z mechu a pazdeří

27. 2. 2012 14:28
Re: Autor míchá jablka a hrušky dohromady

Výhodou US systému je velmi silná vláda, nezajímají ji nějací přeběhlíci v Senátu či Kongresu. Parlament tam funguje zákonodárně, takže jsou jen potíže u rozpočtu. I tam je lépe, když prezident, jeho partaj, současně ovládá aspoň jednu parlamentní komoru. Tato velmi silná pozice vlády a prezidenta má i zřejmé nevýhody, obrovská moc v rukou jedné osoby.

Aby skutečně fungoval volený starosta, tak by si pak musel své zastupitele najmenovat. Nebo mít většinový systém, kde starosta díky většinovému systému bude s nejvyšší pravděpodobností mít vedle sebe i lidi, kteří jsou z jeho volebního uskupení. Neumím si představit, že by lidi zvolili ve větš. volbě jednu osobu jako šéfa a jako zastupitele lidi z jeho opozice.

No, a docela bych chtěl vidět lidovce ve většinovém systému, získali by pár starostů, na Vsetínsku, pak někde na jižní Moravě. Ale jinak by si zas tak moc neškrtli.

0 0
možnosti
L

laduk

27. 2. 2012 14:13
hm..

Jéé pan Línek, oblíbenec firmy Miros dopravní stavby. Já jsem pro .. a přihodím ještě okresního šerifa

0 0
možnosti
PGS

pgjed

27. 2. 2012 14:10
Romane, to je samozřejmé!

Jenom si nejsem jistý, zda si naše vedení uvědomuje důležitost této možnosti.

0 0
možnosti
PV

pavsson

27. 2. 2012 13:51
Solitér

V současném společenském klimatu je téměř jisté, že by nebyl zvolen politik, ale solitér. Problémy nevyřeší osamocení střelci. Buď se musí změnit stávající politické strany (sci-fi), nebo vzniknout nové. V každém případě je náš systém postavený na zastuputelské demokracii. Přímá volba jednoho člověka nemá příliš logiku. Jak by nepolitický solitér sestavoval radu?

2 0
možnosti
C

coj@nato.01

27. 2. 2012 14:33
Re: Solitér

Plácáte nesmysly a neznáte asi Zákon o obcích.:-/...Zajímavé, že v jiných státech to jde již po celá dlouhá desetiletí.

0 0
možnosti
JS

kelner

27. 2. 2012 13:44
Přímá volba starostů?

Přímou volbu starostů považuji za nesmysl. Pokud by přímo zvolený starosta byl ze strany A a většinu v zastupitelstvu by měla strana B, měl by pan starosta (primátor) pouze dvě možnosti:

a) oběsit se

b) dobrovolně se nechat dopravit do blázince

4 0
možnosti
PV

pavsson

27. 2. 2012 13:53
Re: Přímá volba starostů?

Přesně tak. V praxi by to bylo ještě horší. Starosta by byl oblíbený nepolitický solitér, většinu by měly neoblíbené politické strany. Ty dvě možnosti by mu ale pořád zůstaly.

1 0
možnosti
  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1094x
Vicehejtman Pardubického kraje za KDU-ČSL. V letech 2000-2004 byl hejtmanem Pardubického kraje.